Pečena jabolka – zdrava in slastna

Dišeča pečena jabolka so odličen zimski posladek, ki ga z različnimi nadevi lahko vedno znova popestrite. V jabolka se poda tudi pikantni čebulni nadev – in že imate super predjed ali malico.

S pikantnim nadevom

Na 2 žlicah masla razpustite 80 g sesekljane slanine. Z 2 vejic žajblja potrgajte liste in jih zrežite na trakove. Slanini dodajte polovico žajblja in 250 g sesekljane čebule, prepražite in začinite s poprom.

Štirim jabolkom odrežite kapice in jim izrežite peščišča. Jabolka takoj pokapljajte z 2 žlicama limoninega soka in jih napolnite s čebulnim nadevom.

Pokrijte jih s kapicami in jih položite v namaščen pekač za narastke. Jabolka obložite s preostalim žajbljem in jih premažite z raztopljenim maslom. V pečici, ogreti na 180 stopinj, jih pecite približno 25 minut.

Klasični recept

Štiri jabolka operite. Na zgornji strani jim odrežite kapice, na spodnji pa ravno dno. Z nožem izrežite peščišče.

Zmešajte 40 g nastrganih mandljev, 1 žlico sladkorja v prahu, 1 noževo konico cimeta v prahu in 50 g na drobno sesekljanega marcipana.

Jabolka napolnite s pripravljeno mešanico in jih položite v namaščen pekač za narastke. Posujte jih z malo sladkorja v prahu in pokapljajte z 20 g raztopljenega masla.

V pečici, ogreti na 180 stopinj, jih pecite približno 35 minut. Pečena jabolka okrasite z mandljevimi lističi in jih postrezite z vaniljevo omako.

S hrustljavo skorjico

50 g rozin operite in odcedite. Namočite jih v 50 ml ruma. Štiri jabolka olupite in jim izrežite peščišče. Premažite jih s 60 g raztopljenega masla. Zmešajte 30 g sesekljanih mandljev, 30 g zmletih orehov, 30 g zmletih lešnikov, 30 g sladkorja in 1 žličko cimeta v prahu.

Jabolka povaljajte v pripravljeni mešanici in jih položite v namaščen pekač za narastke. Rozine odcedite in jih zmešajte s 30 g sladkorja in 20 g masla. Jabolka napolnite z rozinami in v odprtine zapičite po 1 cimetovo paličico.

Jabolka pokapljajte z raztopljenim maslom in jih v pečici, ogreti na 180 stopinj, pecite približno 30 minut.